Stappenplan: in 10 stappen een aanbouw plannen

Een aanbouw plannen, vergt een hoop voorbereiding. Hiervoor heb je in ieder geval een plan van aanpak nodig, omdat er altijd onvoorziene omstandigheden of kosten kunnen optreden tijdens het bouwproces. In dat geval kan het handig zijn om een houvast te hebben. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je in 10 stappen een aanbouw kunt plannen.

Het plan van aanpak voor een aanbouw

Vaak wordt bij het plannen van een aanbouw in eerste instantie alleen gekeken naar hoe groot de ruimte moet worden en welke materialen er gebruikt moeten worden. Er komt echter veel meer kijken bij het plannen van een nieuwe aanbouw. Met deze tips voor het laten plaatsen van een aanbouw wordt dit proces een stuk makkelijker.

Bepaal wat de functie van de aanbouw wordt

Wat extra meters bij de woning betrekken. Het lijkt zo eenvoudig, maar er komt veel kijken bij het bouwen van een aanbouw. Om deze reden is het verstandig om van tevoren te bepalen wat de functie van de aanbouw wordt en hoe dit de rest van de leefruimte beïnvloedt. Wordt het leeshoek, kantoor of een verruiming van de bestaande woonkamer? Waar komt de eethoek en waar komen alle meubels te staan? Welke activiteiten gaan er plaatsvinden? Houd hierbij ook rekening met lichtinval in de aanbouw. Dit kan een behoorlijk groot effect op de uitstraling van jouw aanbouw hebben. Bovendien kun je zo ook checken of je plan praktisch is; je wilt een leeshoek immers niet in een donkere hoek maken, maar op een plek waar veel licht is.

Maak een plattegrond op schaal

Hoewel Pinterest een geweldige bron van inspiratie kan zijn, heb je toch echt een plattegrond nodig wanneer je gaat verbouwen. Teken op schaal uit hoe groot de aanbouw en de meubels worden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met een plattegrond op schaal kun je hierdoor keuzes maken in het ontwerp.

Denk aan looproutes

Minstens zo belangrijk zijn de looproutes in je huis. Zorg bij het maken van een nieuwe indeling ervoor dat de ruimte en de looproutes zo efficiënt mogelijk worden ingedeeld. Hier heb je later profijt van, wanneer de aanbouw eenmaal is gezet

Denk aan een vergunningcheck bij de gemeente

De gemeente beslist in de meeste gevallen of er een aan- of uitbouw gebouwd mag worden. Het aanvragen van een vergunning voor een aanbouw kan tot wel 3 maanden in beslag nemen. Houd er daarom rekening mee dat wanneer je wilt gaan verbouwen, je vrijwel altijd een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en dat hier een bepaalde tijdsplanning voor in acht moet worden genomen. 

Bespreek met je buren hoe zij over een aanbouw denken

In principe bepaal jij natuurlijk hoe jouw aanbouw eruit komt te zien. Het is dan ook niet verplicht om met je buren te bespreken wat zij van jouw aanbouw vinden. Toch kan het een hoop ergernissen en tijd besparen, want jouw buren hebben namelijk het recht om bezwaar te maken. Bespreek je vooraf jouw aanbouw met hen, dan neem je dit obstakel weg en weet je zeker dat jouw buren akkoord zijn met jouw plannen.

Maak een kostenraming

Bereken vooraf wat je kunt en wilt uitgeven aan jouw aanbouw of uitbouw. Houd er rekening mee dat er altijd onvoorziene kosten kunnen optreden bij een verbouwing. Reserveer daarom ongeveer 5% van het totale bedrag voor onvoorziene kosten. met deze handige tool kun je berekenen wat de kosten voor jouw aanbouw zijn. Let op: dit betreft een schatting. Het is daarom altijd aan te raden om contact met ons op te nemen voor een offerte.

Laat een offerte opstellen

Wanneer je gaat verbouwen wil je uiteraard weten waar je aan toe bent qua kosten. Je kunt daarom geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor het laten opstellen van een offerte. Hierin kunnen we één of op aanvraag meerdere scenario’s berekenen. 

Laat een constructieberekening opstellen

Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden wanneer je gaat verbouwen. De kosten voor een constructieberekening zijn altijd goedkoper dan de kosten voor het repareren van bouwfouten waar je mogelijk geen rekening mee hebt gehouden. De kosten voor een constructieberekening liggen uiteen, maar gemiddeld genomen moet je denken aan ongeveer €500,- voor een constructieberekening.

Inplannen verbouwing

Nu je eenmaal een offerte en eventueel een constructieberekening hebt ontvangen, weet je wat de kosten voor jouw verbouwing zullen bedragen en welke tijdsplanning je moet aanhouden voor het realiseren van jouw aanbouw. Je kunt nu jouw aanbouw of uitbouw gaan inplannen. Houd er bij een hele strakke planning wel rekening mee dat de bouwwerkzaamheden soms nog enkele dagen kunnen uitlopen door onvoorziene omstandigheden.

Bereid de verbouwing voor

Ten laatste kun je jouw woning voorbereiden op de verbouwing. Zorg dat je woning opgeruimd is en dat op plaatsen waar gebouwd of gesloopt moet worden er vrije toegang tot muren, ramen en deuren is. Zo maak je het voor de aannemer makkelijk om de verbouwing zo snel mogelijk te kunnen realiseren.

Met deze tips voor het laten plaatsen van een aanbouw, kun je jouw verbouwing goed voorbereiden. Mocht je nog vragen hebben over het laten plaatsen van een prefab aanbouw, prefab uitbouw of verbouwing, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!