Heeft u te weinig ruimte in huis en zit u er al langer over te denken om een aanbouw te laten zetten? Dan schakelt u natuurlijk De Aanbouw Expert zijn. En gezien wij expert zijn op het gebied van aanbouwen, vertellen we u ook graag alles wat u daarover moet weten. In dit artikel leest u daarom precies waar u op moet letten bij een aanbouw en wat er allemaal bij komt kijken. Zo bent u goed voorbereid en weet u precies wat u kan verwachten!
Waar moet u op letten bij een aanbouw?
Wanneer u een aanbouw aan uw woning wil laten plaatsen, zijn er verschillende zaken waar u op moet letten. Eigenlijk zijn er vooral veel aspecten waar u van tevoren over na moet denken. Hoe groot moet de aanbouw bijvoorbeeld worden. Is daar een fundering voor nodig? En hoe zit het met vergunningen? Moet u een aanbouw eigenlijk melden, bijvoorbeeld bij de gemeente? Wat is uw budget? Hoe wilt u dat de aanbouw eruit komt te zien; geheel in stijl met de rest van de woning of juist contrasterend? In dit artikel worden alle aspecten waar u op moet letten bij een aanbouw verder uitgelicht.
Hoe lang duurt het zetten van een aanbouw?
Hoe lang duurt het zetten van zo’n aanbouw eigenlijk? Moet u er weken voor vrij nemen of is het zo gedaan? Dat verschilt natuurlijk erg per geval. Een grotere aanbouw kost natuurlijk meer tijd. Daarnaast is het ook afhankelijk van uw wensen, ook intern. Ook zijn er twee keuzes bij een aanbouw. Kiest u voor een op maat gemaakte aanbouw die ter plekke gebouwd wordt, of voor prefab? Wanneer u voor prefab kiest, is de aanbouw in enkele dagen gezet. Een aanbouw die ter plekke wordt gebouwd, duurt natuurlijk wat langer. Bij het aanvragen van een offerte wordt vaak al meer duidelijk over de geschatte tijd.
Hoe hoog en hoe groot moet de aanbouw worden?
Hoe hoog en hoe groot wilt u dat de aanbouw gaat worden? In principe ligt het antwoord op die vraag helemaal bij u. Wanneer u kiest voor een prefab aanbouw, heeft u de keuze uit diverse standaard maten namelijk 2×2, 3×2, 4×2, 5×2 of 6×2 meter. Bij een aanbouw die ter plekke wordt gebouwd, kan deze zo hoog en groot gemaakt worden als u zou willen. De meeste mensen kiezen echter wel voor een aanbouw op de begane grond, maar u kunt er ook voor kiezen om tegelijkertijd de bovenverdieping uit te breiden.
Is er fundering nodig voor uw aanbouw?
Wanneer u kiest voor een kleine aanbouw met houtskelet, is het niet altijd nodig om te kiezen voor een fundering. In vrijwel alle andere gevallen wel; u wilt natuurlijk voorkomen dat de aanbouw gaat verzakken. In de meeste gevallen wordt de fundering gelegd aan de hand van heipalen en zullen we dus eerst moeten heien. Dit is niet altijd mogelijk en ook niet altijd nodig; het leggen van de fundering voor de aanbouw kan ook op andere manieren. Zo kunnen wij ook een aanbouw plaatsen zonder te heien. Lees hier meer over de fundering van uw aanbouw.
Hoeveel kost een aanbouw aan huis?
Net als bij de duur van het zetten van een aanbouw, verschillen ook de kosten ervan per aanbouw. Een grotere aanbouw kost meer geld en een prefab aanbouw is vaak goedkoper dan een op locatie gebouwde aanbouw. Wanneer u meer wilt weten over de opbouw van de kosten van een aanbouw, kunt u daar hier meer over lezen. Ook kunt u via onze handige berekentool zelf uitrekenen hoeveel een aanbouw ongeveer gaat kosten.
Hoe ver van de erfgrens moet een aanbouw staan?
De meeste mensen plaatsen voor of achter hun woning een aanbouw, maar het is in sommige gevallen natuurlijk ook mogelijk en gewenst om tussen uw woning en die van de buren een aanbouw te plaatsen als daar ruimte voor is. U heeft vast al wel eens gehoord dat er bijvoorbeeld voor beplanting regels zijn met betrekking tot de afstand van de erfgrens. Bij een aanbouw zijn daar echter geen regels voor, er is geen minimale afstand tot de erfgrens.
Wanneer heb ik een vergunning nodig voor de aanbouw?
Dan een nog vaker gestelde vraag; hoeveel kan ik aanbouwen zonder vergunning en wanneer heb ik die vergunning dus nodig? Goed nieuws: sinds een aantal jaar zijn de regels omtrent vergunningvrij bouwen aangepast. Dat betekent dat u, wanneer uw aanbouw aan de volgende eisen voldoet, geen vergunning nodig hebt:
- De maximale hoogte van de aanbouw is 5 meter
- De maximale diepte van de aanbouw is 4 meter
- De aanbouw bevindt zich aan de achterkant
Wanneer u dus een aanbouw wilt zetten die groter is dan deze afmetingen of wanneer deze zich aan een andere kant van de woning bevindt, moet u in veel gevallen wel een vergunning hebben. Het is sowieso verstandig om het te controleren bij uw gemeente, ook wanneer uw aanbouw wel aan deze eisen voldoet. Zo weet u zeker dat alles goed zit.
Tips voor als u wel een vergunning nodig hebt voor uw aanbouw
Blijkt dat er toch een vergunning nodig is voor uw aanbouw, dan is het wel zo handig als u weet hoe dat precies in zijn werk gaat. Allereerst moet u gegevens indienen, namelijk de aanvraaggegevens, gegevens van de aanvrager, gegevens van de gemachtigde, gegevens van de locatie en de specificatie van de werkzaamheden. Wanneer dit gedaan is, kunt u de aanvraag indienen. Bij de meeste gemeenten duurt dit ongeveer 8 weken. Wanneer de vergunning wordt afgewezen, kunt u altijd nog bezwaar maken. We geven u graag de volgende tips voor het aanvragen van een vergunning voor uw aanbouw:
- Bewaar alle documenten en gegevens en ga goed georganiseerd te werk. Wanneer u alle documenten bijvoorbeeld in één map opgeslagen hebt, kunt u makkelijk alles bij elkaar zoeken.
- Vraag hulp aan uw aannemer. Wanneer u nog vragen hebt of zelf geen antwoord kan geven op de vragen die de gemeente wil weten voor het geven van een vergunning, kunt u dit altijd checken bij uw aannemer.
Moet ik mijn aanbouw melden?
Wanneer u wel vergunningvrij kan bouwen, moet u zich wel nog steeds houden aan de Wet Bouwbesluit. Daar staat onder andere in dat een bouwwerk bijvoorbeeld geen gevaar mag opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarnaast is het in veel gemeenten wel verplicht om de aanbouw te melden, de zogeheten meldingsplicht. Dat is vaak ook het geval wanneer een vergunning niet nodig is. Controleer altijd bij uw gemeente hoe u de aanbouw moet melden en of u een vergunning nodig hebt, om latere problemen te voorkomen.
Denk ook na over het interieur van uw aanbouw!
Wanneer u een aanbouw gaat laten realiseren, bent u vaak alleen maar bezig met de buitenkant. Dat is ook logisch, want daar vinden de belangrijkste werkzaamheden plaats. Toch is het ook erg belangrijk om over de binnenkant goed na te denken. Wanneer de aanbouw een verlengde wordt van uw woonkamer, is het bijvoorbeeld mooi om alles door te laten lopen; de vloer, kleur op de muren en het plafond. Wordt het een nieuwe kamer, dan kunt u natuurlijk kiezen voor een heel nieuw interieur. Daarnaast moet u ook nadenken over de praktische zaken. Waar wilt u stopcontacten hebben en hoe gaat u de aanbouw verwarmen? Het moet natuurlijk wel prettig wonen zijn, ook in de aanbouw!
Is een aanbouw altijd waardevermeerdering van de woning?
Natuurlijk is een aanbouw vrijwel altijd waardevermeerdering van de woning. De woonoppervlakte wordt groter, wat vrijwel altijd zorgt voor een hogere waarde van de woning. Het is daarbij wel belangrijk dat het allemaal professioneel is uitgevoerd en dat de aanbouw ook goed bij uw woning past. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor extra’s die de waarde van uw woning nog meer verhogen, zoals vloerverwarming, een dakterras of extra isolatie. Natuurlijk kiest u in eerste instantie voor een aanbouw zodat het voor uzelf prettiger wonen is, wat ervoor zorgt dat het nu natuurlijk gewoon een investering is. Mocht u het huis gaan verkopen, dan verdient u die investering dubbel en dwars terug.
Meer weten over het plaatsen van een aanbouw?
Heeft u na het lezen van dit artikel nog steeds vragen over het plaatsen van een aanbouw? Of zou u willen weten wat uw plannen gaan kosten? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een offerte aan. De Aanbouw Expert staat voor u klaar!